Houd het hoofd koel

Houd het hoofd koel!

Het is warm! Echt warm, en er komen nog meer tropische dagen aan. Voor de komende week wordt niet anders verwacht dan zonneschijn en nog meer zonneschijn. De temperaturen breken alle records. Hoe houd je het hoofd koel in deze warmte?

Na jaren aan de Turkse kust te hebben gewoond waar de temperatuur hoogzomer oploopt tot ruim boven de 40°C kan ik je wel wat tips geven om deze warmte goed te doorstaan.

Drinken is het toverwoord
Eerste en belangrijkste is blijf goed drinken. Je verliest gemerkt en ongemerkt veel vocht. Om te vergelijken, hang maar eens een kletsnat t-shirt buiten en zie hoe snel dit kurkdroog is. Zorg dat je steeds water bij je hebt en blijf dus drinken. Met dit weer is 2 ½ tot 3 liter water per dag echt het minimum.

Wil je af en toe ook iets anders drinken dan is thee een heel goed alternatief. Hoe heerlijk de ijskoude drankjes voorzien van tinkelende ijsblokjes er ook uitzien, je kunt ze beter later staan. De kou van het drankje zorgt er voor dat je lichaam aanzet tot opwarmen, waardoor je het dus alleen maar warmer krijgt in plaats van koeler. Daarnaast zit er vaak veel suiker in en krijg je er alleen maar dorst van. Ook koffie en alcohol zijn niet zo goed. Beide werken vocht afdrijvend en dat wil je juist niet in deze warmte.

Doe dus net als de locals in warme landen en drink warme thee. Neem kruidenthee i.p.v. zwarte thee of neem verse munt, dat is ook nog lekker verfrissend. Ook kun je zelf ijsthee maken. Zet een grote pot kruidenthee en laat dit afkoelen. Drink het koud maar niet ijskoud. 
Je water kun je een lekker smaakje geven door er een takje munt, een schijfje citroen of komkommer in te doen. 

Tandje terug
Blijf deze warme dagen uit de zon en zoek de schaduw op. Verlaag je tempo wat en doe alles net even iets rustiger aan. Draag luchtige kleding van katoen of linnen. En hoewel een korte broek met hemdje/shirtje lekker koel lijkt kun je beter kiezen voor een luchtige lange jurk of broek en een tuniek of overhemd met lange mouwen. Zo brand de zon niet op je huid en blijf je koeler. 

Bewegen
Het is verleidelijk om bij deze temperaturen de hele dag op een strandbedje te blijven liggen. Toch kun je beter in beweging komen. Daarmee stimuleer je de bloedsomloop wat vocht vasthouden voorkomt. En bewegen zorgt er voor dat je je algeheel lekkerder gaat voelen.
Kies voor milde bewegingsvormen als yoga, wandelen of fietsen etc. Doe dit vroeg in de ochtend als het nog lekker koel is of in de avond als de zon onder is. 

Ontspannen
Als je ontspant daalt je lichaamstemperatuur. Yoga kan je hier prima bij helpen. Er is zelfs een speciale ademoefening die verkoelend werkt: 
Kom rechtop zitten, krul je tong een beetje op door beide zijkanten naar boven te bewegen, adem rustig in door je mond, alsof je door een rietje zuigt, je voelt verkoelende lucht naar binnen stromen. Adem uit door je neus. Hou dit een paar minuten vol en drink daarna iets tegen de droge mond.

Doe daarnaast wat rustige yoga oefeningen. Dit kun je zelf thuis doen of nog beter kom naar de yogastudio, waar het lekker koel is! In Artemis Yogacentrum zijn de hele zomer yogalessen te volgen. 

Met deze tips hoop ik dat je lekker kunt genieten van deze warme zomer. Oh ja nog een tip over wat echt niet helpt tegen de warmte: er over zuchten en klagen 😉