Flexibiliteit

"You bend, so you don't break"

Flexibiliteit

Flexibiliteit betekent volgens het woordenboek “gemakkelijk kunnen aanpassen aan veranderingen.”

Naast flexibiliteit van materialen (denk aan een elastiekje) kan het van toepassing zijn op je lichaam en op je geest. 

Een flexibel lichaam is in staat zich te bewegen in verschillende houdingen en posities. Een flexibele geest beweegt mee met de wisselende omstandigheden van het leven. Het zorgt dat je je aanpast als je situatie verandert. Je blijft niet star vasthouden aan hoe het was maar je staat open voor nieuwe wegen. Je beweegt zonder tegenstribbelen mee met de stroom en treed onverwachte wendingen moedig en met een open mind tegemoet.

You bend so you don't break
Binnen de yoga filosofie zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het beoefenen van yoga is niet slechts een reeks gymnastiek oefeningen die goed zijn voor je lijf, maar juist ook een oefening in het versoepelen van de geest.

Door regelmatig yoga te doen wordt je lichaam vanzelf soepeler en leniger. Je zult merken dat je steeds makkelijker gaat bewegen en dat ook die moeilijke asana’s (yoga houdingen) je steeds makkelijker afgaan en dat het steeds fijner voelt.

Herinner je je eerste yogales nog? Misschien stond je zuchtend en steunend op de mat, denkend “dat leer ik nooit”. Maar door naar de lessen te blijven komen leer je hoe je je zo kunt concentreren op de houding en je adem dat je steeds meer weerstand kunt loslaten.
En zo komen met iedere yogales je tenen een klein stukje dichterbij.

Het soepel makende effect van yoga op je lichaam is minstens even groot op je geest. Concentratie- en ademoefeningen, meditatie en ontspanning zorgen dat je geest tot rust komt. Je gaat ervaren dat deze rust er voor zorgt dat je meer “aankunt”. Je staat meer open voor veranderingen en laat je minder snel van je stuk brengen. Tijdens de yogales leer je dat hoe meer je de weerstand loslaat en hoe meer je ontspant, hoe verder je in een houding komt.
Deze wijsheid neem je met je mee als je van de mat afstapt. 

Want eenmaal met je voeten weer buiten de yogastudio begint de yogales pas echt. In het dagelijks leven kom je steeds ontelbaar veel momenten tegen die van je vragen je weerstand los te laten en mee te bewegen met de veranderende omstandigheden. Breng dan alles wat yoga je heeft geleerd in de praktijk.